Det går inte att beskriva med ord hur upprörd jag är

mcdonalds

Jag kan säga såhär, jag skall ALDRIG någonsin i mitt liv äta på Mc´Donalds igen, det är en sak som är säker. Jag lovar mig själv att jag hellre skall vara hungrig än att stödja deras jävla skitföretag. MD är bevisligen ett företag som profilerar sig som främst en arbetsgivare för unga arbetare. Efter alla debatter de senaste tiden om att unga har svårt att få jobb så är det självklart att det är bra att det finns arbetsgivare som även vill ge unga människor en chans att komma in på arbetsmarknaden. Dock tycker jag att det framgår ur programmet ganska tydligt att det finns en underliggande orsak till varför det förhåller sig på det sättet, och det är att unga människor inte har någon insikt i hur det fungerar på arbetsmarknaden och därmed heller ingen kunskap om vilka rättigheter och skyldigheter som gäller på en arbetsplats, vilket Mc´donalds utnyttjar till fullo.

Det finns ett par grejer som gör mig riktigt arg. För det första blir jag riktigt förbannad över det faktum att man sitter och betalar en väldig massa pengar för mat som är gammal och ofräsh. Det är nog antagligen inte en tillfällighet att man mått dåligt ett flertal ggr efter att man ätit där då de bevisligen med gott samvete kan servera hamburgare som är närmare 1 timme gammal trots att de har en policy som säger att en hamburgare inte får vara äldre än 10 minuter! Om det är så att de säljer gammal mat så har kunden rätt att veta vad det är dem köper. Det som är sjukt är att de har tillfört en massa system för att ge sken av att de lever upp till denna policy när det i själva verket inte ens slänger hamburgare som legat i deras värmeskåp i närmare en timme. Nä fy faan, never again!

För det andra så tycker jag att det är förjävligt att ett multinationellt företag som bara i Sverige förra året gjorde en vinst på 105 miljoner kronor inte betalar ut lön till dem arbetare som har tjänat ihop dem pengarna. Det är ju defakto så att skulle inte arbetarna som står i deras restauranger och säljer deras dynga till mat jobba, så skulle de inte tjäna en enda krona oavsett hur många de har som sitter på huvudkontoret och vänder papper. Sen tycker jag bara att det är pinsamt att den där tanten sitter där och säger att hon tycker att det är förskräckligt och att hon inte har någon aning om att detta förekommer, BULLSHIT säger jag, det där beteendet är sanktionerat uppifrån, jag tror knappast att det är en tillfällighet att samma problem finns på 75% av de undersökta restaurangerna och att exakt samma problem finns på Mc´Donalds i USA.

Den här typen av fusk är en del av deras affärsidé och det tycker jag är osmakligt.

Det som dock upprörde mig mest av allt är att de serverar mat till flera hundra, vissa dagar säkert tusen människor  och inte ser till att personalen är frisk när de hanterar maten utan tvingas arbeta trotts sjukdom. Fattar dem inte att denna person som hanterar maten oavsett om de står i kassan eller tillagar den utgör en smittokälla och att bakterier överförs från denna person till maten?! Om det är så att en person i personalen jobbar trotts att denna har influensan t.ex. som beskrevs i inslaget så kan denna smitta sprida sig vidare till en otrolig mängd människor!

Jag vet själv hur det var när jag började arbeta för första gången, inte på Mc´Donalds men på ett annat stort företag som har cirka 1500 anställda, där mer eller mindre samma saker förekom. Man skulle vara där 20 min innan man började för att räkna igenom kassor och massa andra grejer, tid som man inte fick betalt för. Det hörde heller inte till ovanligheten att det fattades flera timmar i månaden på lönespecifikationen, trotts att man använde datoriserade stämplingssystem. Om det var så att man kom försent, även om det bara var 10 minuter så kunde det ske att de drog bort en hel timme som straff. Dessa grejer förekommer, och är ingen ovanlighet, jag själv har upplevt det många gånger själv, i min ungdom. Och som ung är det många som väljer att inte säga något för att situationen blir obehaglig och ”man inte vill bråka”. Så,… det är långt ifrån bara Mc´Donalds som gör på det här sättet, undviker att betala ut löner om inte den anställde klagar på att fel har begåtts, drar av tid som man egentligen borde få betalt för osv, dock tror jag att den gemensamma komponenten är att detta främst förekommer inom företag som vänder sig till unga medarbetare för att de vill ha så låga personalkostnader som möjligt och personer som inte är medvetna om sina rättigheter.

Det jag inte förstår är hur man med gott samvete kan göra på det här sättet. En annan fråga man kan ställa sig är vilken moral  ”arbetsledarna” har som drar av timmar för sina arbetskollegor trotts att de har arbetat den tid som de har stemplat. Jag är väl medveten om att man inte vill mista jobbet, men skulle jag bli tvungen att göra den typen av grejer på min arbetsplats skulle jag leta nytt jobb omgående.

Som bilden antyder hoppas jag verkligen att fler börjar totalbojkotta Mc´Donalds i fortsättningen så att de får en kännbar konsekvens av sitt bedrägliga beteende mot sina anställda och sina kunder! Nu har det smakat ett tag, nu är det på tiden att det börjar kosta också, och det skall kännas ordentligt! Det känns som att det där företaget är helruttet, det är den ena skandalen efter den andra, förra gången var det svart städhjälp som inte fick betalt. Företaget verkar ha en policy att utnyttja personer som befinner sig i väldigt utsatta situationer och ägnar man sig åt den typen av verksamhet och tjänar pengar på att inte konkurrera med andra företag på lika villkor genom att följa de regler och lagar som gäller då ska det svida ordentligt när de blir avslöjade. Det finns säkert en hel del andra grejer som de bluffar med som inte kommit fram ännu och jag har ingen lust att lägga mina pengar på att stödja den här typen av verksamhet! Dock tror jag att de blir som vanligt, alla kommer ha glömt denna skandal om 1 vecka och sen är alla som sa att de inte skulle äta där något mer där och svullar igen! Men mitt råd är ….

Hamburgarna görs direkt vid beställning, alltså inga hamburgare som legat på värme i timmar. HEJA MAX!!!!!

You can leave a response, or trackback from your own site.